Categories Besparen

Hoe wordt de hoogte van de hypotheekrente bepaald?

Toen ik in 2018 mijn hypotheek afsloot voor mijn eerste koophuis, was de hypotheekrente historisch laag. Lager kon bijna niet, als ik mijn hypotheekadviseur en andere experts moest geloven. Ik sloot mijn hypotheek dan ook af met een rentevasteperiode van 20 jaar waarbij ik 2,22% aan rente zou betalen.

Dat de toekomst zich niet laat voorspellen, zelfs niet door financiële experts, blijkt maar weer, want een week geleden kopte het AD “Hypotheekrente voor ’20 jaar vast’ bereikt nieuw laagterecord”. 1,23% om precies te zijn. De hypotheekrente is de afgelopen jaren dus alleen maar verder gedaald. En nu baal ik natuurlijk als een stekker dat ik destijds niet gewoon voor een rentevasteperiode van een jaar heb gekozen. Dan had ik een jaar later de rente kunnen vastzetten voor bijvoorbeeld een jaar of vijf jaar om van een nóg lagere hypotheekrente te profiteren. Maar ja, zo zie je maar: dat is allemaal niet te voorspellen.

Sta jij nu op het punt om een hypotheek af te sluiten, ben je verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar aan het vergelijken en ben je benieuwd hoe die rentepercentages nu tot stand komen? Ik vertel je er meer over in dit artikel.

Hypotheekverstrekkers
De hoogte van de hypotheekrente wordt bepaald op basis van diverse factoren. Allereerst kan de rente verschillen per hypotheekverstrekker. Er zijn in Nederland tientallen hypotheekverstrekkers en banken waar je een hypotheek kunt afsluiten. Zij hanteren allemaal verschillende rentepercentages, dus het is zeker de moeite waard om verstrekkers onderling te vergelijken.

Nu betekent het niet automatisch dat een hypotheekverstrekker met de laagste hypotheekrente automatisch de beste hypotheekverstrekker is. Er zijn ook allerlei andere factoren waar je op moet letten, zoals jouw werksituatie (in loondienst, wel of geen vast contract, ondernemer) en hoe makkelijk de verstrekker hypotheekaanvragen goedkeurt. Ook verschilt de mogelijkheid tot extra boetevrij aflossen per hypotheekverstrekker.

De rente kan dus een eerste indicatie zijn van bij welke hypotheekverstrekker je goedkoper uit bent, maar vergeet zeker niet om naar andere voorwaarden te kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *