Categories Besparen

Bespaar dit jaar nog op je autoverzekering

En als je dan toch bezig bent om je zorgverzekeringen te vergelijken, dan kun je jezelf wat mij betreft een schop onder je kont geven en direct ook je andere verzekeringen, vaste lasten en abonnementen onder de loep te nemen. Dan ben je er maar weer van af én bespaar je misschien wel honderden euro’s! Door dit jaar nog alles te vergelijken en over te stappen, begin je 2021 met een schone lei en ben je ervan verzekerd dat je de beste prijs-kwaliteitverhouding voor al jouw verzekeringen en overige lasten hebt gescoord. Hoe fijn is dat? 😁

Vorige week kon je op mijn blog al meer lezen over mijn tips om te besparen op je zorgverzekering, vandaag gaan we het hebben over de autoverzekering.

Soorten autoverzekeringen
Als je in Nederland een auto rijdt, ben je verplicht om deze te verzekeren. Je bent wel vrij om te kiezen hoe je je auto verzekert. Je hebt de keuze uit:

WA-(Wettelijke Aansprakelijkheids)autoverzekering
WA+ of beperkt casco autoverzekering
Allriskautoverzekering
De WA-autoverzekering is de minst uitgebreide autoverzekering en dus de goedkoopste optie. Bij een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade aan anderen, als je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt dat jouw schuld is.

Bij een WA+-verzekering ben je verzekerd voor schade aan anderen én diefstal en inbraak en ruitschade, storm- en brandschade. De Allriskautoverzekering is de meest uitgebreide verzekering. Je bent verzekerd voor al het bovenstaande en schade door eigen toedoen en vandalisme. Dit is ook de duurste verzekering.
Welk type autoverzekering moet ik kiezen?
Het is natuurlijk geheel aan jou voor welke verzekering je kiest. Misschien geeft een Allriskverzekering je een veiliger gevoel, omdat je bijvoorbeeld het risico niet kunt lopen dat je auto total loss raakt en je een nieuwe auto moet bekostigen.

Het advies van de Consumentenbond (en ook van mijn deskundige vader, die al bijna 40 jaar automonteur is! 😉) is om te kijken naar de dagwaarde van je auto. Als je een auto hebt die 20 jaar oud is, dan is het prijstechnisch niet erg interessant om deze Allrisk te laten verzekeren. Je verzekering is dan te duur in verhouding tot wat je uitgekeerd zou krijgen bij schade of een total loss auto.

Je kunt uitgaan van de volgende richtlijnen:
Je auto is 0-6 jaar oud: Allriskverzekering
Je auto is 6-10 jaar oud: WA+-verzekering
Je auto is 10 jaar of ouder: WA-verzekering
Mijn auto is vorig jaar 10 jaar geworden. Ik dacht daarom ook: dit is hét moment om over te stappen naar een WA-verzekering (tot die tijd had ik een WA+-verzekering). Toen ik de kosten ging vergelijken bij mijn autoverzekeraar destijds, scheelde het onder de streep nog geen €1,- per maand. Dan voelde het voor mij toch wat veiliger om voor die ene euro per maand mijn WA+-verzekering te blijven houden.
Inmiddels ben ik een tijdje geleden overgestapt naar een andere autoverzekeraar, waar ik wel voor een WA-verzekering ben gegaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *