Categories Besparen

Alles wat je moet weten over je zorgverzekering voor 2021

Bij de maand december denk jíj misschien aan Sinterklaas, de kerstboom opzetten, donkere dagen en chocolademelk met slagroom.
Als rasechte koopjesjager en geldnerd denk ík bij december aan iets heel anders: overstappen! December is namelijk dé maand om over te stappen naar een andere zorgverzekering. En als je dan toch bezig bent, kun je december direct gebruiken om ook je andere verzekeringen, abonnementen en vaste lasten onder de loep te nemen.

Daarom staat december op The Budget Life ook in het teken van besparen. Deze maand deel ik je mijn beste bespaartips die je dit jaar nog kunt toepassen en help ik je met het opstellen van financiële doelen voor 2021. Zo ben je ervan verzekerd (spot je de woordgrap?!) dat je 2021 begint met de verzekeringen die voor jou de beste prijs-kwaliteit hebben én mooie financiële doelen waar je aan kunt gaan werken.

We trappen vandaag af met de verzekering die de grootste rol speelt in december: de zorgverzekering!
Wanneer kun je overstappen van zorgverzekering?
Waar je bij andere verzekeringen zoals je autoverzekering of reisverzekering na een bepaalde periode maandelijks kunt opzeggen of switchen, werkt dat bij je zorgverzekering anders. Je kunt maar één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekering en dat moet je doen vanaf 31 december.

Elk jaar maken alle Nederlandse zorgverzekeraars traditiegetrouw rond 12 november hun zorgpremies voor het nieuwe jaar bekend. Vanaf dat moment kun je zorgverzekeringen gaan vergelijken en overstappen als blijkt dat je ergens anders goedkoper/beter uit bent.

Omdat de laatste jaren de zorgpremie elk jaar wel met een paar euro stijgt, kan het in veel gevallen zeker lonend zijn om over te stappen.
Hoogste risico of niet?
De inhoud van de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Het verschil zit ‘m natuurlijk in de premie die je betaalt, maar ook hoeveel keuzevrijheid je hebt in zorgverleners (daarover later meer), wat er mogelijk is qua aanvullende verzekeringen en voor welk eigen risico je kiest.
Het minimale eigen risico is €385,-. Dat betekent dat wanneer je medicijnen nodig hebt of een vorm van zorg, je eerst €385,- zelf betaalt. Als de verleende zorg meer kost dan €385,- wordt de rest vergoed door de verzekeraar, mits de verleende zorg in de basisverzekering valt als je niet aanvullend bent verzekerd.

Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandpremie. Het maximale eigen risico is €885,-.

Sinds mijn 18e kies ik standaard voor het maximale eigen risico, omdat ik eigenlijk nooit extra zorg nodig heb. Als ik dan tóch een keer mijn been breek, tja, dan heb ik pech en moet ik eerst €885,- zelf ophoesten.
Maar in die 8 jaar heb ik (gelukkig!) nog nooit iets gehad. Ik heb een paar keer medicijnen gekregen en een keer wat onderzoeken in het ziekenhuis gehad, maar elk jaar bleef ik onder het minimale eigen risico van €385,- en is kiezen voor het maximale eigen risico tot nu toe dus een hele goede keuze geweest.

Bedenk goed of het haalbaar is voor jou om voor dit hoogste eigen risico te kiezen. Dit is zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar als je doorgaans gezond bent én het eigen risico van €885,- zou kunnen betalen, dan zou ik hier zeker voor kiezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *